60 jaar Jaguar E-Type

Jaguar introduceerde de E-Type in 1961. Het was een auto met vloeiende lijnen die voor de helft van de prijs sneller was dan welke hedendaagse Ferrari op de weg dan ook. Enzo Ferrari noemde hem zelf “De mooiste auto ooit gemaakt” en in de jaren die zijn verstreken sinds de introductie is hij in talloze peilingen verkozen tot de mooiste auto aller tijden.

Jaguar produceerde de E-Type in 3 verschillende generaties, Series 1, Series 2 en Series 3. De eerste generatie auto’s is het meest gewild en verzamelaars discussiëren graag met elkaar of het Series 1 of het Series 1.5-model beter is auto te bezitten.

De Series 1.5 werd geproduceerd tussen 1965 en 1967 en omvatte een reeks verbeteringen ten opzichte van de originele Series 1, waaronder een grotere 4,2 liter motor, een transmissie met gesynchroniseerde versnellingen, verstelbare stoelen, een dynamo (in plaats van een generator) en een elektrische systeem dat een negatieve aarding was in tegenstelling tot het eerder gebruikte positieve aardingssysteem.

Deze veranderingen maakten de E-Type gemakkelijker om mee te leven en iets sneller, maar belangrijker nog, ze behielden hetzelfde exterieurontwerp dat de autofans van Hollywood tot Helsinki had gewonnen. Tegen de tijd dat de productie in 1967 overging op de Series 2, had Jaguar 6.749 Series 1.5-auto’s en 7.828 Series 1s gebouwd.

De Jaguar E-Type Series 1 uit 1965 die u hier ziet wordt aangeboden met een bijpassend afneembaar blikken blad, periode correcte knock-off spaakwielen en een prachtig ingericht lederen interieur. Het wordt geveild met RM Sotheby’s op 10 december in New York en op het moment van schrijven is er geen geschatte waarde – hoewel je met de prijsstijging die we de afgelopen jaren rond E-Type’s hebben gezien, nodig hebt om te hopen dat je 6-cijferige kleingeld hebt tussen je bankkussens.